Przygotujmy zdrowy deser dla całej rodziny. Gdy dodamy do niego świeże, mrożone lub suszone owoce, nie użyjemy żelatyny tylko agar-agar, a cukier zastąpimy syropem klonowym, miodem, lub innymi zdrowymi zamiennikami, bez obawy możemy go podać i najmłodszemu członkowi rodziny.

Panna cotta z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki kaszy orkiszowej,
  • maliny do dekoracji.

Przygotowanie: Kaszę ugotujmy, gdy zrobi się za gęsta, dolejmy mleka. Ciepłą nałóżmy do miseczek, ostudźmy i wstawmy do lodówki. Po godzinie wyjmijmy, i przełóżmy na talerzyk (zanurzmy filiżankę w gorącej wodzie i odwróćmy dnem do góry)Deser udekorujmy malinami.

Galaretka jagodowa

Składniki:

  • 2 łyżeczki agar,
  • 1 l soku z jagód,
  • świeże owoce o dekoracji

Przygotowanie: Agar rozpuśćmy w ciepłym soku jagodowym. Do salaterek nałóżmy świeże owoce i zalejmy przestudzoną galaretką.

Truskawkowa galaretka z jogurtem

Składniki:

  • 40 dag truskawek ( mogą być mrożone),
  • 2 szklanki wody,
  • op. agar-agar,
  • op. jogurtu naturalnego,
  • kilka herbatników.

Przygotowanie: Truskawki wymyjmy, oddzielmy od szypułek i zlejmy w garnku wodą. Gotujmy około 5 minut. Osączmy na sicie, a w otrzymanym soku rozpuśćmy agar-agar i wrzućmy truskawki. Galaretkę przełóżmy do pucharków i wstawmy do lodówki, aby stężała. Przed podaniem dodajmy 2-3 łyżki jogurtu i posypmy pokruszonymi herbatnikami.

Kisiel owocowy

Składniki:

  • 1.5 szklanki wody,
  • 2.5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 40 dag dowolnych świeżych lub mrożonych owoców,
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie: W rondlu zagrzejmy wodę z miodem i włóżmy umyte owoce. Gotujmy krótko, aby zmiękły i odsączmy na sitku. Owoce przetrzyjmy przez sitko lub zmiksujmy. Owocowy przecier wymieszajmy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody. Mieszając doprowadźmy do wrzenia. Gotowy kisiel przelejmy do miseczek.

Mufinki bananowo – migdałowe

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 0,75 szklanki nierafinowanego cukru,
  • po łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
  • po 0,25 szklanki pestek słonecznika drobno posiekanych migdałów,
  • 3 łyżki ziarna sezamowego,
  • 0,5 szklanki roztopionego masła.
  • 1,5 szklanki rozgniecionych bananów, 1 jajko

Przygotowanie: Do miski wsypmy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, ziarna słonecznika, sezam i migdały oraz roztopione masło. Wymieszajmy i odstawmy. W drugiej misce wymieszajmy jajko i banany. Połączmy zawartość obu misek i wypełnijmy masą foremki uprzednio posmarowane olejem. Pieczmy 15 minut w temp. 190 st.C

Bananowe racuchy

Składniki:

  • 4 banany,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • po 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
  • 0,25 szklanki mleka,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: Banany obierzmy i zmiksujmy. Wymieszajmy z pozostałymi składnikami. Na rozgrzany na patelni olej kadźmy łyżką placuszki i smażmy z obu stron. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem.

 

Zdrowy deser dla całej rodziny
4.7 (93.33%) 3 głos[ów]

  • Beatka

    Ostatnio miałam okazję spróbować bananowych racuchów i muszę przyznać, że są na prawdę pyszne. Zamiast banana można dać jabłko.

  • tasiek

    Uwielbiam racuchy pod każdą postacią i z każdym owocem. Świetnym deserem jest również koktajl owocowy. Mmm pycha!