Ten kuzyn oregano jest  prawdziwym skarbem. Dla starożytnych Rzymian był cennym afrodyzjakiem i symbolem szczęścia. Niemcy nazywali go kiełbasianym zielem. Bez niego nie wyobrażamy sobie domowych ciężkostrawnych dań.   A przy tym ma właściwości lecznicze.

Dodaje się go do barszczu, pasztetów, grochówki, fasoli, sosów, sałatek ziemniaczanych, grzybów,  jagnięciny, wieprzowiny, dań rybnych i zawiesistych zup.

Jest zielem niezwykle aromatycznym. Zawiera od 0,3% do 1% olejku eterycznego, głównie monoterpenów. Warto jednak, dla zachowania aromatu dodawać go do potraw pod koniec przyrządzania.

Zawiera pektyny, fitosterole, substancje gorzkie, witaminy A, B1, B2, C oraz sole mineralne: wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk oraz niacynę. Od wieków ze jest stosowany w medycynie ludowej.

W Grecji majerankiem leczono migreny, zatrucia, obrzęki i drgawki.  Już w średniowieczu powszechnie stosowano napar w leczeniu bólu zatok, kataru, bólu brzucha i mięśni. Starożytni wykorzystywali maść sporządzoną ze świeżego łoju, majeranku i innych ziół w leczeniu reumatyzmu.

Na początku XX wieku napar z majeranku w oficjalnej medycynie germańskiej zalecano jako  specyfik do przemywania skóry, okładów na skórę i oczy oraz do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych

Czy majeranek jest zdrowy?

Majeranek działa rozkurczająco i wiatropędnie, żółciotwórczo, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie.  Wspomaga działanie wątroby i trzustki. Herbata z kwiatów i ziela jest używana przy bólach jelitowo- żołądkowych. Bywa pomocny w leczeniu zakażenia dróg moczowych –  zwłaszcza w  odtruwaniu organizmu, usuwaniu piasku z nerek, rozpędzaniu puchliny wodnej.

Ponadto uszczelnia i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziała nadmiernemu łuszczeniu się naskórka i przyspiesza gojenie. Niezawodny w leczeniu trudno gojących się ran, stanów zapalnych skóry, oparzeń, odmrożeń i ukąszeń owadów. Napar z majeranku jest świetnym tonikiem dla cery naczyńkowej. Sprawdzi się też jako płukanka dla  zmatowiałych i przetłuszczających się włosów

Niedawno stwierdzono, że ma silne właściwości antyutleniające,  pomaga spalić tłuszcz, a nawet zachować kolor i lecznicze właściwości kartenoidów.

W roli głównej majeranek
5 (100%) 15 głos[ów]

PODZIEL SIĘ