Symbol odnowy i życia – jajko

0
Symbol odnowy i życia - jajko

Jajko to wyjątkowo cenne źródło składników odżywczych. Uznawane w naszej tradycji za symbol zmartwychwstania i nowego życia stanowi ważny składnik naszej diety. Jeśli stopniowo i rozsądnie włączmy je do jadłospisu naszego dziecka, zapewnimy mu zdrowy i prawidłowy rozwój.

Najcenniejszym elementem jajka jest żółtko. Białka w nim zawarte to proteiny najwyższej jakości. Jego bogaty skład witaminowy (A, D, E, K oraz witaminy z grupy B) pozwala zadbać o wzrok, tkankę kostną oraz zęby. Ponadto w jajku znajduje się mnóstwo cennych dla życia pierwiastków jak: fosfor, wapń, siarka, magnez, cynk, potas, wapń i żelazo. Z kolei duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych świetnie czuwają nad prawidłowym rozwojem układu nerwowego.

Dokonaj dobrego wyboru

Najlepsze są jajka od kur z naturalnych hodowli. Jeśli mamy dostęp do takich jajek, korzystajmy z tego. Gdy kupujemy jajka w sklepie, mamy do wyboru ich cztery rodzaje, zależne od sposobu w jaki hodowane są kury. Określa to pierwsza cyfra na stemplu, jaki znajduje się na jajku i tak „0” oznacza jajka pochodzące z hodowli ekologicznej, „1”określa chów na wolnym wybiegu, „2” sygnalizuje chów ściółkowy, natomiast „3” informuje o hodowli klatkowej.

Jajka włączaj do diety stopniowo

W siódmym miesiącu życia wprowadźmy do posiłków malucha tylko pół żółtka. Ugotowane na twardo i przetarte dodawajmy do zupki dziecka co drugi dzień. Całe żółtko podajemy dopiero po dziewiątym miesiącu życia. Białko, nieco mniej wartościowe niż żółtko możemy włączyć do diety dziecka dopiero po jedenastym miesiącu życia, a to ze względu na zawarty w nim silny alergen – owoalbuminę. W tym czasie możemy zwiększyć ilość spożywanych jajek do czterech w ciągu tygodnia. Jeśli maluch jest alergikiem najbezpieczniej będzie, gdy zaczniemy podawać mu żółtko dopiero w dwunastym miesiącu życia, a całe jajko dopiero gdy skończy osiemnaście miesięcy. Jaj kurzych nie mogą jeść dzieci uczulone na białko. Możemy je wtedy zastąpić jajkami przepiórczymi. Alergia na kurze białko bywa zazwyczaj przypadłością dziecięcą, która mija już po trzecim czy czwartym roku życia.

Bądź ostrożna

Żeby jajka nie zaszkodziły dziecku, podawajmy je z umiarem, ale także ważne jest, jak je przechowujemy i przyrządzamy. A oto kilka cennych rad:

  • nie podawajmy dziecku potraw z surowych jaj. Ich skorupka może być siedliskiem niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów lub pałeczek salmonelli. Przed włożeniem do lodówki przemyjmy je pod bieżącą wodą i nie przechowujmy ich bezpośrednio przy innych produktach spożywczych. Przed przygotowaniem jajka dla dziecka, sparzmy je w gorącej wodzie. Tym sposobem uchronimy jego środek przed przedostaniem się bakterii. Już, gdy kupujemy jajka sprawdźmy czy nie są pęknięte. Jak zauważymy to dopiero w domu, nie przyrządzajmy takiego jajka dziecku.
  • przechowujmy jajka w lodówce, układając je szpiczastym końcem do dołu. Zachowają przydatność do spożycia co najmniej cztery tygodnie. Gdy nie jesteśmy pewne, czy jajko jest świeże, zanurzmy je w naczyniu z zimną wodą. Świeże jajko natychmiast opadnie na dno, natomiast zepsute będzie unosić się na powierzchni.
  • Jajka na twardo gotujmy niecałe 10 minut. Po tym czasie tracą one prawie połowę witamin, a wokół żółtka gromadzą się związki siarki i żelaza.

Przygotuj jajka w świątecznej szacie

Są one składnikiem większości potraw lubianych przez dzieci od delikatnej i prostej w przyrządzeniu jajecznicy przez słodkie omlety, pyszne ciasta i ciasteczka, pierożki, kopytka i rozmaite kluseczki do dziecięcej słodyczy numer jeden – kogla-mogla. Jedzone na co dzień, gdy znajdą się na wielkanocnym stole, powinny przywdziać galową szatę. Proponujemy przepisy na jajka w świątecznym wydaniu, które możemy przygotować już dla dwulatka.

Jaja faszerowane na ciepło

Składniki:

  • jajko ugotowane na twardo,
  • po łyżeczce śmietany 18%, bułki tartej, masła i posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do przyprawienia.

Przygotowanie: Jajko w skorupce przekrójmy wzdłuż ostrym nożem. Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek wyjmijmy do miseczki żółtko i białko. Skorupki odłóżmy na bok. Jajko drobno posiekajmy i dodajmy śmietanę oraz szczypiorek. Wymieszajmy i doprawmy do smaku solą i pieprzem. Farsz przełóżmy do skorupek, wyrównajmy powierzchnię i posypmy bułką tartą. Na patelni rozpuśćmy masło i włóżmy połówki jajka farszem do dołu. Gdy się zarumienią zdejmijmy z patelni.

Jajka grzybki

Składniki:

  • 6 jajek i żółtko, ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki kremowego twarożku,
  • 3 pomidory,
  • łyżka łagodnego chrzanu,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pierz do smaku.

Przygotowanie: jajka obierzmy ze skorupek i z każdego zetnijmy podstawę oraz wierzchołek. Żółtko utrzyjmy z twarożkiem i chrzanem. Dodajmy szczypiorek, sok z cytryny oraz pieprz i sól do smaku. Dobrze wymieszajmy. Na każde jajko połóżmy przygotowany krem i nakryjmy czapeczką zrobioną z pomidora. Kapelusze pomidora udekorujmy kropkami z chrzanowego kremu.

Jajka z rzeżuchą

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki posiekanej rzeżuchy,
  • garść listków rzeżuchy,
  • 2 plastry chudej szynki,
  • po łyżce majonezu i musztardy,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Przygotowanie: z jajek obranych ze skorupek zetnijmy doły tak, leby można je był ustawić na półmisku. Zetnijmy wierzchy i wyjmijmy delikatnie żółtko. Posiekajmy je razem z szynką. Dodajmy majonez, musztardę, posiekaną rzeżuchę i doprawmy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnijmy jajka, tworząc na wierzchu kopczyk z farszu. Umieśćmy jajka na półmisku i posypmy listkami rzeżuchy.

Warto wiedzieć!

Jeszcze kilkanaście lat temu jajka uchodziły za cholesterolową bombę, a dietetycy bili na alarm, żeby ograniczyć do minimum ich jedzenie i nie przekraczać ilości trzech jajek na tydzień. Jednak dziś już wiemy, że poziom cholesterolu we krwi zależy tylko w małym stopniu od tego zawartego w pokarmach. Jego główna część jest produkowana w wątrobie, a jego poziom określa wiele czynników, w tym genetyczne. Prowadzone przez ostatnie lata badania wykluczyły szkodliwe działanie cholesterolu zawartego w kurzych jajkach, a Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza ich spożywanie w ilości 10 sztuk ( łącznie z tymi, użytymi do innych produktów spożywczych) w ciągu tygodnia.

JK

Symbol odnowy i życia – jajko
Oceń ten post