Przyjście na świat malucha to duże wyzwanie dla młodej matki. W tych trudnych chwilach często zapominamy o właściwym odżywianiu się. Jednak, gdy karmimy maleństwo piersią i opiekujemy się nim 24 godziny na dobę jet to szczególnie ważne. Musimy mieć dużo energii, a nasz pokarm powinien być w pełni wartościowy. Zapewnią nam to regularnie zjadane posiłki oraz właściwa dieta.

W okresie połogu najlepsze będą sycące i wygodne w przygotowaniu zupy. Gotując bulion, zrezygnujmy z cebuli, pora oraz kapusty. Dla karmiących mam także niewskazane są: czosnek i grzyby.

Zupa pomidorowa dla karmiącej mamy

Składniki:

  • porcja rosołowa lub żeberka,
  • 10-12 świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów bez skórki,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 2 liście laurowa,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • łyżka przyprawy „jarzynka”,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: porcję rosołową, ugotujmy z warzywami oraz dodatkiem ziela i liści. Po 30 minutach z wywaru usuńmy pietruszkę, seler, ziele i listki. Świeże pomidory sparzmy, obierzmy ze skórki i podduśmy na łyżce masła. Dodajmy do wywaru pomidory i „jarzynkę” oraz doprawmy zupę solą i pieprzem. Gdy jest za mało esencjonalna możemy dodać małą buteleczkę soku pomidorowego. Jemy ją z ryżem lub makaronem. Na talerzu mieszamy ją ze śmietaną i dodajemy posiekany koperek.

Zupa z marchewki ziemniaków z nutką jabłkową dla karmiącej mamy

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu warzywnego,
  • szklanka soku jabłkowego,
  • 50 dag marchwi,
  • 50 dag ziemniaków,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • małe opakowanie śmietany 18%,
  • 2 tosty,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: wywar wymieszajmy z sokiem i zagotujmy. Dodajmy tymianek i pokrojone w kostkę warzywa. Po 25 minutach zdejmijmy z ognia i zmiksujmy. Dodajmy śmietanę oraz doprawmy solą i pieprzem. Tosty pokrójmy w kostkę, obsmażmy na maśle. Dodajmy je do zupy już na talerzu.

Przyrządzając drugie danie wystrzegajmy się potraw smażonych i ostrych przypraw. Powinno ono być sycące, ale lekkostrawne i łagodne w smaku.

Kurczak duszony w śmietanie

Składniki:

  • 50 dag filetów z kury,
  • opakowanie śmietany 30%,
  • woda,
  • po łyżeczce tymianku, oregano i słodkiej papryki,
  • 3-4 ziarenka zielonego pieprzu,
  • sól do smaku.

Przygotowanie: filety pokrójmy na mniejsze porcje i uduśmy w śmietanie wymieszanej z wodą i przyprawami. Sos powinien odparować i zgęstnieć. Do kurczaka możemy przygotować ryż lub kaszę oraz zieloną sałatę ze śmietaną.

Spaghetti z łososiem

Składniki:

  • 10 dag łososia pieczonego,
  • 10 dag makaronu,
  • 15 dag mrożonego szpinaku,
  • łyżka masła,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ugotujmy makaron, na patelni uduśmy szpinak z łyżką masła. Dodajmy śmietanę i doprawmy solą oraz pieprzem. Rozdrobnijmy łososia i skropmy go sokiem z cytryny. Makaron wymieszajmy ze szpinakiem i dodajmy pieczonego łososia.

Desery zawierają zazwyczaj spore ilości cukru. Nasz głód na słodycze świetnie zaspokoją banany. Są bogate w witaminy i minerały, a smakowo dobrze się komponują z produktami mlecznymi oraz innymi owocami.

Deser twarogowo – jogurtowy

Składniki:

  • 3 łyżki twarogu,
  • łyżeczka miodu,
  • mały jogurt owocowy,
  • banan,
  • trochę soku z cytryny,
  • łyżka musli.

Przygotowanie: twaróg zmiksujmy i połączmy z miodem oraz jogurtem. Pokrójmy obrane banany w plasterki i skropmy cytryną. Do salaterki włóżmy musli, następnie połowę twarożku. Kolejną warstwę niech tworzą plasterki banana, a wierzch – reszta twarożku.

Przepisy dla karmiącej mamy
Oceń ten post

  • agatka

    Do gustu przypadł mi deser twarogowo – jogurtowy, jest pyszny, A można dodać coś prócz bananów?