Najważniejszą rolę w diecie każdego dziecka stanowi mleko. Przez pierwsze pół roku życia jest ono wyłącznym pokarmem malucha. Wspomaga układ odpornościowy i dostarcza wszystkich odżywczych składników niezbędnych do rozwoju. W dalszych etapach życia dziecka szczególnie cenne są zwarte w nim białka i wapń

Funkcja białek to przede wszystkim budowa tkanek. Są one składnikiem krwi i ciał odpornościowych oraz zajmują się transportem witamin i soli mineralnych. Zapotrzebowanie dzieci na białko waha się od 45 do 80g, co stanowi równowartość 3-5 szklanek mleka, w zależności od wieku i płci.

Drugim istotnym elementem jest wapń. Dzieci powyżej pierwszego roku życia powinny spożywać go dzienne w ilości od 80 do 100 g. Stanowi on ważny budulec kości, zębów oraz paznokci. Reguluje prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów, lerg także zmniejsza reakcje alergiczne. Wapń zwiększa również wydzielanie enzymu odpowiadającego m.in. za spalanie tłuszczu.

Desery, budynie, owocowe twarożki… czyli dziecko powinno jeść produkty mleczne

Mleko powinno być nieodzownym składnikiem diety dziecka przez cały okres jego dorastania. Aby zapewnić prawidłowy rozwój malucha, po 11 miesiącu życia włączmy do jego jadłospisu mleczne produkty takie jak kefir mleko czy twarożek. Gdy podamy je dziecku wcześniej istnieje ryzyko, zwłaszcza w przypadku jogurtu, pojawienia się wysypki, bóli brzucha lub alergii. Wybierajmy produkty przeznaczone tylko dla maluchów lub takie, których skład jest w pełni naturalny. Nie mogą być one dosładzane i zawierać sztucznych dodatków.
Do naturalnego jogurtu lub twarożku możemy dodać świeże owoce lub warzywa.

Budyń mleczny – to jeden z pierwszych deserków dla dziecka. Przyrządzony z mleka modyfikowanego, mąki ziemniaczanej i żółtka możemy podać dziecku już w siódmym miesiącu życia. Dodajmy do niego świeże owoce przetarte przez sitko. Może to być także sok owocowy lub zmiksowane suszone śliwki.

Jogurt – zawiera dużo wapnia oraz witamin z grupy B. Podawajmy dziecku jogurt naturalny bez sztucznych barwników i konserwantów. Zawarte w nim żywe kultury kwasu mlekowego, świetnie wpłyną na procesy trawienne malucha. Naturalny jogurt możemy wzbogacić smakowo dodając sezonowe owoce lub musy owocowe.

Kefir – posiada bakterie kwasu mlekowego, dzięki którym świetnie reguluje trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Orzeźwiający kefir możemy zmiksować z owocami podawać dziecku w formie koktajlu.

Twarożek – zawiera białko, wapń oraz witaminy z grupy B. Ze względu na niską zawartość wapnia wśród produktów mlecznych, powinien on stanowić jedynie uzupełnienie mlecznej diety. Pomimo przebogatej sklepowej oferty najlepiej zróbmy twarożek same. Gdy jednak kupujemy, wybierajmy tylko twarożki naturalne – bez soli i konserwantów. Nie kupujmy twarożków owocowych. Często się zdarza, że zamiast świeżych owoców zawierają one tylko aromat. Lepiej kupić produkt jak najbardziej naturalny i dodać do niego świeże owoce lub warzywa.

Gotowe mleczne desery – gdy się zdecydujemy na nie, wybierzmy te, które przeznaczone są dla niemowlaków. Nie posiadają one sztucznych dodatków. Są wprawdzie ubogie w białko, aby nie obciążać nerek malucha, ale bogate w wapń i magnez. Dziecko może je jeść już od piątego miesiąca.

Pamiętajmy!

Nie podawajmy dzieciom produktów z mleka koziego i owczego, gdyż mają one wysokie stężenie soli mineralnych. Mała zwartość kwasu foliowego i witaminy B12, biorących udział w tworzeniu i dojrzewaniu czerwonych krwinek, może spowodować wystąpienie niedokrwistości i doprowadzić do anemii.

JK

Produkty mleczne w diecie dziecka
5 (100%) 1 głos[ów]