Mniszek lekarski, skarb z naszych łąk

0
Mniszek lekarski,  skarb z naszych łąk

W czasie majówki, w dobrą, słoneczną pogodę, warto poświęcić chwilę na zbieranie żółtych kwiatów mniszka lekarskiego, popularnie zwanego mleczem, by potem zrobić z nich niezwykle zdrowy miód mniszkowy albo lecznicze i smaczne wino.

Właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego są nieocenione. Cała roślina jest surowcem zielarskim. Korzenie zbiera się i suszy jesienią i wczesną wiosną. Liście najlepsze przed kwitnieniem, nie mają wowczas jeszcze goryczki, która pojawia się później, świetnie się sprawdzają jako składnik sałatek wiosennych. Można też ugotować z nich zupę. Cenne są także kwiaty i łodygi. Ziołolecznicy twierdzą, że jedzenie 5-7 łodyg kwiatostanowych dziennie(same łodygi bez kwiatów) pomaga zlikwidować zapalenie wątroby, w przypadku zakażenia wirusem C.
Z samych kwiatów można zrobić syrop zwany miodem z mniszka i wino z samych płatków kwiatu mniszka.

Wzmacnia organizm, oczyszcza krew i leczy wątrobę

Syrop z mniszka zawiera wiele witamin, minerałów i innych aktywnych biologicznie substancji, które są pomocne w leczeniu wielu dolegliwości.
• Wspomagają leczenie układu oddechowego, łagodząc kaszel, chrypkę, stany zapalne jamy ustnej i wszelkie infekcje dróg oddechowych (roślina ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne);
• dobroczynnie działają na układ pokarmowy – miód z mniszka pobudza produkcję soków żołądkowych i poprawia trawienie
• ponieważ są moczopędne, łagodzą infekcje dróg moczowych – schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej;
• przydatne w leczeniu schorzeń wątroby (np. po przebyciu WZW czy marskości wątroby) i woreczka żółciowego – pod warunkiem, że nie ma w momencie zażywania kolki woreczka żółciowego;
• obniżają zły cholesterol – są więc przydatne w leczeniu miażdżycy;
• jako, że oczyszczają organizm z toksyn- łagodzą stany zapalne skóry i przyśpieszają gojenie się ran;

Bogactwo cennych dla zdrowia składników

Najwięcej substancji leczniczych zawierają korzenie, ale i w pozostałych częściach ziela występują:
• witaminy: A, C i D – które wpływają na właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i kostnego;
• witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina), które wspomagają wątrobę w procesie usuwania toksyn z organizmu i wspomagają działanie układu nerwowego;
• minerały: potas, magnez, krzem, żelazo – wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego;
• kwasy polifenolowe: chlorogenowy – hamuje wchłanianie cukrów, kawowy – ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy – poprawia przemianę materii. Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące, przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
• garbniki, które działają przeciwzapalnie, przeciwświądowo i znieczulająco. Mają także właściwości bakteriobójcze, zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych gardła;
• inulina – błonnik, którego nie trawią ludzkie enzymy, obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
• flawonoidy, które ze względu na ich działanie antyoksydacyjne, opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu krążenia;
• triterpeny – obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, są poza tym środkiem przeciwbólowym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają także działanie detoksykacyjne;
• kwas krzemowy – poprawia wygląd skóry i włosów: łagodzi wszelkie podrażnienia, wypryski i rany;
• asparagina – aminokwas pobudzający pracę mózgu.
• W kwiatach mniszka lekarskiego znaleziono substancję zwaną helenin, która może być pomocna dla osób mających problemy z widzeniem w ciemności.

Przepis na miód z mniszka

Kwiaty najlepiej zrywać po opadnięciu rosy, w słoneczny dzień, w miejscach czystych, daleko od spalin.
Na porcję 6-7 dżemowych słoiczków, potrzeba:
• 500 głowek kwiatu mniszka
• 2-3 cytryny
• litr wody
• 1- 1,5 kg cukru
Kwiaty mniszka rozkładamy na białym arkuszu papieru i pozostawiamy na około godzinę, by wyszły z nich robaczki. Oczyszczone główki zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Następnie nakrywamy garnek ściereczką bądź gazą i odstawimy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy wywar, a kwiaty odciskamy przez gazę. Do wywaru dodajemy wyciśnięty z cytryn sok oraz cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 2-3 godziny, bez przykrycia, do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Gotowy miód przelewamy do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Aplikujemy 2-3 łyżeczki dziennie.
Przepis na wino z kwiatów mlecza
• 4 litry przegotowanej wody
• 4 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego zerwanych około południa w słoneczny dzień
• 2 pomarańcze
• 2 cytryny
• 1.5 kg miodu (najlepiej jeśli jest to nasz miód z mniszka)
• 15g białych winnych drożdży, suszonych
Kwiaty oskubać i same płatki zalać przegotowaną wodą. Rozpuścić miód, dodać owoce cytrusowe pokrojone na ćwiartki i drożdże. Mieszankę odstawić w dzbanie lub dużym słoju na 3 tygodnie do fermentacji, w temperaturze 20°C ,w ciemnym pomieszczeniu. Co 2-3 dni mieszać drewnianą szpatułką.Po 3 tygodniach miksturę odcedzić przez czystą ściereczkę albo gazę. Winko rozlać do butelek i zakorkować. Powinno leżakować w chłodnym miejscu około 9 miesięcy.
Jest to świetne lekarstwo na kamicę woreczka żółciowego, na dnę moczanową. Bardzo polecane przy stanach przedcukrzycowych. I dla ogólnego wzmocnienia. Jest też dobrym afrodyzjakiem. Zaleca się pić pół szklanki przed posiłkiem.
m

Mniszek lekarski, skarb z naszych łąk
Oceń ten post