Macierzyństwo to piękny etap w życiu kobiety, przepełniony miłością i troską. Kochamy nasze małe pociechy, ale często zapominamy, że jest przy nas także kochający partner, którego uczucia powinnyśmy pielęgnować, a co jakiś czas podsycać, by nie zgasły.

Gdy zdarza się wieczór, który możemy spędzić tylko we dwoje, przygotujmy romantyczną kolację. Nakryjmy gustownie stół i zapalmy świece, a dopełnieniem intymnej atmosfery niech będą wykwintne potrawy przygotowane z dodatkiem afrodyzjaków. Przecież dobrze wiemy, że do serca mężczyzny najlepiej trafić przez żołądek.

Znane afrodyzjaki

O ich pobudzającym działaniu wiemy odkąd Eros stał się dla nas symbolem seksu. Ich lista jest bardzo długa. Do najsłynniejszych należą:

  • Szparagi – Ich smak odkryli Rzymianie. Były lekiem na wątrobę, nerki, bolące zęby
    i kaszel. Ale także świetnym środkiem na wzmożenie miłosnych zapałów.
  • Awokado – Było używane przez Azteków, jako afrodyzjak. Nazwa tego owocu po aztecku oznacza jądro. Jego delikatny miąższ i subtelny smaku rozpala zmysły, zwłaszcza u kobiet.
  • Czekolada – Zawiera dużą ilość fenyloetyloaminy, która świetnie poprawia nastrój
    i wzmaga miłosne uniesienia.
  • Owoce morza – Ostrygi, małże, krewetki, ośmiornice i homary uważane są za najsilniejsze afrodyzjaki. Zawierają sporo cynku i są bogate w proteiny. Wspomagają pożądanie oraz poprawiają jakość nasienia.
  • Miód – Był cennym afrodyzjakiem już w starożytnej Grecji, Rzymie i Indiach. Dodaje on energii i wzmacnia działanie miłosnych mikstur.
  • Migdały– Od wieków są uznawane za symbol płodności. Mają właściwości regenerujące. Zawierają ponad to lecytynę podnoszącą jakość nasienia.
  • Pomidory – Już w średniowieczu ich soczysty miąższ był traktowany jako odurzający
    i grzeszny. Z tego powodu jego spożywanie przez kobiety cnotliwe było zakazane.
  • Truskawki – Zawarta w nich witamina C wpływa pozytywnie na siły witalne i polepsza sprawność seksualną. Ich kolor i kształt kojarzą się nam z miłością. Natomiast w połączeniu z szampanem tworzą klasykę miłosnej kuchni.
  • Banany – Oprócz sugestywnego fallicznego kształtu zawierają w skórce bufoteninę – alkaloid o działaniu halucynogennym. Poza tym banany zawierają dużo potasu i witaminy B, które mają wpływ na produkcję hormonów.
  • Seler – Jego miłosne działanie odkryto już w starożytności. Zawarte w nim witaminy E
    i C wpływają na libido, a witamina B poprawia ukrwienie narządów płciowych.
  • Imbir – Pobudza krążenie krwi i ułatwia erekcję, a w kobietach wywołuje namiętność.
  • Chili – Podobno jest świetnym środkiem leczącym impotencję. Dodaje energii seksualnej i wzmaga popęd płciowy.
  • Kardamon – Ten afrodyzjak został wymieniony już w Kamasutrze. Połączony z kawą lub gorącą czekoladą podobno działa wręcz magicznie.
  • Lubczyk – bogaty jest olejki w eteryczne, żywice i kumaryny rozszerzające naczynia krwionośne powoduje stan pobudzenia. Stąd znany jest jako składnik miłosnych wywarów.
  • Koper włoski – Już w starożytności leczono nim potencję. W Indiach sok z niego mieszano z mlekiem, miodem i lukrecją.
  • Mango – Zawarty w nim cynk pobudza libido. Poza tym mango wzmaga wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia.
  • Korzeń pietruszki – jest bogaty w olejek eteryczny o nazwie apiol, który pobudza seksualnie.
  • Chrzan – Często nazywany słowiańskim żeń-szeniem zawiera witaminę E, która zwiększa libido i płodność.
  • Napoje alkoholowe – Afrodyzjakami wśród alkoholi są czerwone wytrawne wina, szampany oraz wermuty. Picie ich w umiarkowanych ilościach rozluźnia partnerów oraz pobudza ich popęd seksualny.

Pamiętajmy!

Już starożytności zauważono, że pewne produkty dodają energii, wigoru i podnoszą libido. Nazwano je afrodyzjakami od imienia greckiej bogini miłości – Afrodyty. Stosowane z umiarem miały wpływać na zwiększenie potencji i płodność. Na panów silniej działają produkty bardziej energetyczne jak warzywa strączkowe, miód i jaja, z kolei kobiety pobudzają potrawy aromatyczne, których składnikami są np. poziomki truskawki lub kokosy.

JK

Miłosna kolacja dla dwojga
5 (100%) 1 głos[ów]