Jeśli oglądasz co jakiś czas wiadomości, to nie ma siły, żeby ominęła się informacja o spadającej jakości przetworów dla dzieci. Podstawowa zasada przy ich wyborze jest taka sama, jak w przypadku dań dla dorosłych – dopóki nie jest to konieczne, nie kupuj żadnych gotowców. A jeśli jest? Oto kilka porad, które pomogą w wyborze.

Dobrana ilość to połowa sukcesu

Pamiętaj, że większość przetworów dla dzieci szybko traci swoje wartości odżywcze w kontakcie z powietrzem. Mimo dodatku przeciwutleniaczy i innych „utrwalaczy” są to dość wrażliwe dania i należałoby raczej wybierać takie dania dla dzieci, które podaje się w całości w czasie jednego posiłku. Dzięki temu udaje się z przetworów wycisnąć tyle, ile to tylko możliwe. Oczywiście nie warto faszerować dzieciaka do rozpuku – jeśli nie umiesz tego zrobić samodzielnie, ustal z lekarzem wartość kaloryczną optymalną dla wszystkich posiłków, skonsultuj przygotowaną dietę i działaj zgodnie z planem. Musisz pamiętać, że zarówno zbyt uboga, jak i zbyt bogata dieta są dla zdrowia dziecka potencjalnie niebezpieczne. Uśrednione wartości podawane w poradnikach czasem trzeba będzie zmienić – raz mniej, raz bardziej, ale to w dużej mierze rozwiązuje się po prostu używając zdrowego rozsądku.

Nie zawiera…

Na wielu słoiczkach z przetworami dla dzieci napisane jest, że nie zawierają konserwantów, barwników albo sztucznych aromatów. To fajnie, ale o wiele ważniejsze niż to, czego w słoiczku nie ma, jest to, co się w nim znajduje. Przejrzyj więc wnikliwie etykietę, sprawdzając, co kryje się za poszczególnymi „E”. Jeśli to beta-karoten albo kwas cytrynowy, to nie ma problemu, ale różnego rodzaju emulgatory syntetyczne albo dodatki smakowe są wyznacznikami jakości kiepskich zupek. Oczywiście możesz łudzić się, że składniki były zdrowe, świeże i selekcjonowane, ale jak z tym bywa, to zapewne się domyślasz. Nie bój się jednak – odrobina chemii nie jest szkodliwa. Oczywiście, że warto jej uniknąć, ale i tak w końcu trafi się jakieś zanieczyszczenie, z którego nawet producent nie będzie sobie zdawał sprawy i wcale nie będzie ono żadnym problemem. W dobie wręcz zbyt ambitnego poszukiwania składników alergennych, ich wykrycie w przetworach dla dzieci nie jest trudne. Zgodnie z obowiązującymi przepisami muszą być one w czytelny sposób zaznaczone na etykiecie produktu.

Jak przechowywać i przygotowywać dania dla dzieci.

Wszystkie przetwory dla dzieci są opisane. Informacja o tym, jak należy je przechowywać
i przygotowywać będzie umieszczona na opakowaniu. Nie jest to nic trudnego, natomiast warto skupić się na zasadach przechowywania (przygotowanie to najwyżej podgrzanie) – nie każdy fabrycznie zakręcony słoiczek można przechowywać w lodówce, a są i takie, których wręcz tak przechowywać nie wolno. To kwestia wykorzystanych składników
i technologii produkcji, natomiast zignorowanie zasad zalecanych przez producenta prowadzi do obniżenia wartości odżywczej posiłku. Warto też zwrócić uwagę na termin przydatności określany od chwili otwarcia.

Dania podgrzewaj w kąpieli wodnej albo w kuchence mikrofalowej – przed podaniem obiadku dziecku dokładnie go wymieszaj i zawsze sprawdź temperaturę. Jeśli chcesz być pewna jakości zamkniętego w słoiczku posiłku, za każdym razem sprawdzaj, czy jego nakrętka nie jest uszkodzona.

Gotowe dania dla dzieci
5 (100%) 1 głos[ów]