Jako najzdrowsze pożywienie dla naszych dzieci zalecane jest delikatne mięso kurczaka. Smaczne, lekkostrawne, z małą zawartością tłuszczu i delikatną fakturą. A co najważniejsze, zawiera ono wiele składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju malucha

Mięso drobiowe posiada duże ilości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, które stanowi istotny czynnik w budowie tkanek mięśniowych i kostnych. Znajdujące się w nim witaminy z grupy B oraz cynk i potas umożliwiają większy pobór energii z pożywienia i wzmacniają układ odpornościowy. Obecność magnezu pomaga prawidłowo rozwijać się komórkom nerwowym, a witaminy PP ( niacyny) umożliwia prawidłową pracę jelit i żołądka. Jedzenie przez dzieci drobiu chroni je przed anemią. Zawarte w nim żelazo jest nawet lepiej przyswajalne przez organizm niż to, które znajduje się w warzywach.

Naturalnie, czyli zdrowo

Najzdrowsze dla dziecka są kurczaki ekologiczne. Jednak dostępność ich na rynku nie jest zadowalająca. Największy dostęp mamy do produktów tańszych, tak zwanych brojlerów, czyli kurczaków traktowanych przemysłowo, trzymanych na małej przestrzeni i karmionych gotowymi paszami, co nienaturalnie przyspiesza przyrost ich masy. Wprawdzie, zgodnie z nakazami Unii Europejskiej, nie dodaje się do karmy tych kurcząt hormonów ani antybiotyków, jednak taśmowe, odbiegające od naturalnych warunków tempo produkcji ma wpływ na jakość ich mięsa. Nie jest to dla dziecka pożywienie zbyt wartościowe. Gdy jednak zdecydujemy się na brojlery, wybierzmy te z mniejszych hodowli, takich, które są bardziej zbliżone do naturalnych. W renomowanym sklepie dowiemy się, skąd kurczak pochodzi i czym był karmiony.

Zanim kupimy kurczaka, sprawdźmy, czy jest świeży i zdrowy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę?

  1. Sprawdźmy, czy jego kończyny są równej długości i symetryczne. W przeciwnym razie mógł on chorować na krzywicę i ma mniej wartościowe mięso. Możemy to sprawdzić krojąc go na pół. Połówki powinny być równe.
  2. Zwróćmy uwagę na jego zabarwienie. Szarobure, lekko żółtawe lub gdy mięso prześwituje przez skórę oznacza, że kurczak nie jest świeży. Świadczy też o tym nieprzyjemny zapach kurczaka.
  3. Kurczaka przyciśnij palcem. Gdy pozostanie wgłębienie oznacza to, że nie jest świeży. Mięso świeżego kurczaka jest sprężyste.
  4. Kupując mięso na tackach, sprawdźmy, czy nie ma w nich wody lub lekko krwawego płynu. W płynie tym mogą rozwijać się bakterie chorobotwórcze.
  5. Wybierajmy mniejsze kurczaki. Są one bogatsze w białko zawierają mniej tłuszczu.
  6. Jeśli kupujemy brojlery, wybierzmy te z mniejszej hodowli, gdzie drób karmi się zbożem.

Szybko i smacznie

Najdelikatniejszą i najbardziej dietetyczną częścią kurczaka jest pierś. Możemy ją przyrządzić dla dziecka z makaronem lub ryżem. Dodać do naleśników lub ugotować z jej dodatkiem zupę.

Penne z kurczakiem

Składniki:

  • makaron penne,
  • pierś kurczakach,
  • pół puszki zielonego groszku,
  • szklanka warzywnego bulionu,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie: ugotujmy penne, pokrójmy pierś z kurczaka w kostkę i podsmażmy na patelni, podlejmy bulionem i duśmy. Na koniec dodajmy groszek, dwie łyżki jogurtu i małą szczyptę soli. Sos z kawałkami kurczaka wymieszajmy z makaronem.

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • świeży ogórek,
  • serek homogenizowany.

Przygotowanie: Do miski wlejmy oliwę, dodajmy posiekaną natkę oraz połowę porcji soku z cytryny. Doprawmy szczyptą soli oraz pieprzu i wymieszajmy. Do marynaty włóżmy pokrojone w dużą kostkę piersi kurczaka. Paprykę pokrójmy w kostkę. Na szaszłykowe patyczki nadziewajmy na przemian kawałki kurczaka i papryki. Ogórek obierzmy i zetrzyjmy na tarce o dużych oczkach. Wymieszajmy go z serkiem oraz dodajmy resztę soku z cytryny i posiekany czosnek. Doprawmy szczyptą soli. Szaszłyki grillujmy około 10 minut. Podajmy je z ryżem ugotowanym na sypko oraz dipem ogórkowym.

Zupa z kurczakiem i brukselką

Składniki:

  • pierś z kurczaka,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki jogurtu,
  • cebula,
  • 20 dag brukselki,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie: filety pokrójmy w kostkę, włóżmy do garnka i smażmy na oleju około 15 minut. Dodajmy posiekaną cebulę i smażmy jeszcze około 5 minut. Wlejmy bulion i dodajmy obraną brukselkę. Gotujmy 10 minut. Na koniec dodajmy jogurt, posiekaną natkę pietruszki doprawmy solą oraz pieprzem.

Lepsza kurka z podwórka
5 (100%) 2 głos[ów]